NetHq Blog


A rossz legjobb kritikája az, ha megmutatjuk, hogyan kell jobban csinálni.

Mysql tábla és adatbázis létrehozás és törlés

Nightvis, 2012.06.06 07:38
Jelen írásunkban a mysql két alapvető utasítását fogjuk boncolgatni. A tábla létrehozását és a tábla törlését. Ugyan két roppant alapvető utasításról van szó, de nem árt mindenkinek ismernie őket.

Tábla és adatbázis létrehozása  

 A CREATE TABLE kulcsszóval lehet létrehozni egy táblát. Ez után zárójelben fel kell sorolni azokat az elemeket, amik a táblázat oszlopai lesznek, ezt mindig az oszlopnév majd a típus meghatározásával történik. Ezután jöhetnek az egyéb speciális parancsszavak.

- create kulcsszó bevezeti a tábla létrehozását

- null/not null jelentése, hogy az adott elemnek kötelező-e értéket adni. Ha null akkor nem, ha not null akkor kötelező értéket adni

- default kulcsszóval megadhatunk egy alapértelmezett értéket, így ha később nem adjuk meg a mező értékét, akkor ennek a helyére beíródik az itt megadott érték

Ha adatbázist akarunk létrehozni, akkor a CREATE DATABASE adatbázis_nev formába kell megadni.

   CREATE TABLE elso (   azonosito INT NOT NULL default 0,   nev VARCHAR(75) NOT NULL,   szul_ev DATE NOT NULL,   szem_ig_szam CHAR(8) NOT NULL,   PRIMARY KEY (azonosito)    
)

 

CREATE DATABASE elso_adatbazis

 

Tábla és adatbázis törlése 

A DROP TABLE paranccsal vezetjük be a tábla törlését. Ez után következik a tábla neve amit törölni szeretnénk. A parancs lefuttatásával töröljük a tábla összes sorát és magát a tábla szerkezetét is. 

Ha az adatbázist akarunk törölni, akkor az a DROP DATABASE parancsszót kell használni. Ha ezt lefuttatjuk, akkor törli az összes táblát és az adatbázis szerkezetét is.

DROP TABLE elso 

 

DROP DATABASE elso_adatbazis

Tartalom közösségi megosztása: