NetHq Blog


A rossz legjobb kritikája az, ha megmutatjuk, hogyan kell jobban csinálni.

A PHP legfőbb erőségei

Nightvis, 2012.05.04 02:18
A PHP elsődleges versenytársai a Perl, a Microsoft ASP.NET, a Ruby (Rails keretrendszeren vagy másként), aJavaServer Pages (JSP) és a ColdFusion. Ezekkel összehasonlírva a PHP-nak számos erőssége van, amelyek közül a legfontosabbak:

A PHP legfőbb erősségei

A PHP elsődleges versenytársai a Perl, a Microsoft ASP.NET, a Ruby (Rails keretrendszeren vagy másként), aJavaServer Pages (JSP) és a ColdFusion. Ezekkel összehasonlírva a PHP-nak számos erőssége van, amelyek közül a legfontosabbak:  

  • Teljesítmény
  • Skálázhatóság
  • Csatlakozási lehetőség (interfész) számtalan különböző adatbázisrendszerhez
  • Beépített könyvtárak a leggyakoribb webes feladatokhoz
  • Alacsony költség
  • Egyszerű elsajátíthatóság és használhatóság
  • Objektumorientált programozás széles körű támogatása
  • Hordozhatóság (platformfüggetlenség)
  • A fejlesztői megközelítés rugalmassága
  • Hozzáférhető forráskód
  • Hozzáférhető támogatás és dokumentáció

 

Teljesítmény

A PHP nagyon gyors. Még egyszerű, olcsó szervert használva is több millió letöltése szolgálhatunk ki naponta. A Zend Technologies (http:/ /www.zend.com) által publikált összehasonlító adatok alapján a PHP nagyobb teljesítményre képes versenytársainál.

Skálázhatóság

A PHP-Rasmus Lerdorf szavaival élve -.,megosztott elem nélküli" (shared-nothing) archicektúrával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy hatékonyarr és olcsón, akár belépő szintű szerverekkel is lehet horizontálisan bővíteni.

Adatbázis-integráció

A PHP számos adatbázisrendszerhez tud natív módon kapcsolódni. A MySQL-en túlmenően közvetlenül kapcsolódhatunk egyebek között PostgreSQL, Oracle, dbm, FilePro, DB 2, Hyperwave, lnformix, lnterBase és Sybase adatbázisokhoz. A PHP 5-ös verziója SQLite nevű, beépített SQL felülettel rendelkezik az egyszerű fájlokhoz. Open Database Connectivity Standard (ODBC), vagyis nyílt adatbázis-kapcsolás használatával bármilyen, ODBC driverrel rendelkező adatbázishoz kapcsolódhatunk. Sok egyéb mellett a Microsoft-termékek tartoznak ide. A PHP-hoz a natív könyvtárak mellett PHP Database Objects (PDO), azaz egy PHP adatbázis-objektumok nevű adatbázisabsztrakciós réteg is tartozik, amely következetes hozzáférést tesz lehetövé, és elősegíti a biztonságos programozási megoldások használa tát.

Beépített könyvtárak

Mivel a PHP-t interneten való használatta alakították ki, számtalan beépített függvénnyel rendelkezik a különféle, internettel kapcsolatos feladatok elvégzésére. Mindössze néhány sornyi kódra van szükség ahhoz, hogy menet közben állítsunk elő képeket, webes vagy egyéb hálózati szolgáltatásokhoz kapcsoló<ljunk, XML-t értelmezzünk, e-mailt küldjünk, sütikkel (cookie-kkal) dolgozzunk, vagy PDF dokumeorumokat hozzunk létre.

Költség

A PHP ingyenes. Legfrissebb változata bármikor letölthető a http:/ /www.php.net oldalról.

Egyszerű megtanulhatóság

A PHP szintaktikája más programozási nyelvekre, elsödlegesen a C-re és a Perire épül. Ha már ismerjük ezeket vagy olyan C-szerű nyelveket, mint a C++ vagy a Java, akkor szinte azonnal eredményesen tudjuk használni a PHP-t is.

Objektumorientált programozás támogatása

A PHP 5-ös verziója jól kialakított objektumorientált fUnkciókkal rendelkezik. Aki tanult már Javában vagy C++-ban programozni, a várt funkciókkal (és általában a várt szintaktikával) fog találkozni. Például öröklésset privát és védett tulajdonságokkal és metódusokkal, absztrakt osztályokkal és metódusokkal, interfészekket konstruktorokkal és destruktorokkal. Néhány kevésbé gyakori fUnkciót is találunk, ide sorolhatjuk például az iterátorokat. Mindezek egy része már a PHP 3-as és 4-es verziójában is elérhető volt, de az 5-ös változatban sokkal teljesebb lett az objektumorientált támogatás.

Hordozhatóság ( platformfüggetlenség)

A PHP számtalan operációs rendszeren elérhető. PHP kódot írhatunk olyan ingyenes Unix-szerű operációs rendszerekre, mint a Linux és a FreeBSD, fizetős Unix-változatokra-például Solaris és IRIX rendszerekre-, OS X-re vagy a Microsoft Windows különbözö változataira. A jól megítt kódok jellemzöen módosítás nélkül működnek a PHP-t fUttató különbözö rendszereken. A fejlesztői megközelítés rugalmassága A PHP lehetövé teszi az egyszerű feladatok egyszerű megvalósítását. De ugyanilyen könnyen szolgálja nagy alkalmazások olyan megvalósírását is, amely tervezési mintákra - például Model-View-Controller (MVC) mintára- épülö keretrendszer használatával történik.

Forráskód

A PHP forráskódja hozzáférhető. A fizetős, zárt forráskódú termékekkel ellentétben, ha szeretnénk módosítani valamit a PHP-n, vagy hozzáadnánk valamit a nyelvhez, nyugodtan megtehetjük. Nem kell várnunk, míg a gyártó megjelenteti a javításokat. Attól sem kell tartani, hogy a gyártó felhagy az üzlettel, vagy úgy dönt, abbahagyja a termék támogatását. Támogatás és dokumentáció elérhetősége A PHP-t működtetö motor mögött álló cég, a Zend Technologies {www.zend.com) a kereskedelmi alapon kínált támogatásból és kapcsolódó szoftverekböl fedezi a PHP fejlesztései t. A PHP-dokumentáció és -közösség érett és gazdag információforrás, amely rengeteg, megosztásta váró tartalommal bír.

Tartalom közösségi megosztása: