NetHq Blog


A rossz legjobb kritikája az, ha megmutatjuk, hogyan kell jobban csinálni.

Triggerek, függvények MySQL-ben

Ha már szóba került a trigger mint olyan a jabber-es bejegyzésem kapcsán, úgy döntöttem, hogy leírom mi is az valójában, mert nagyon sokan nincsenek vele tisztában, vagy nem igazán tudják mi fán terem.


A Mysql gyorsítása - I rész

Minden weboldalnál fontos szempont a sebesség. Egy jó weboldal természetesen gyors is. A kérdés hogy, mit kell megtennünk azért hogy, hatékonyabban használjuk ki a meglévő erőforrásokat. Az egyik nagy kérdés hogy, honnan lehet megtudni mennyi ideig tart egy egy lekérdezés az adatbázisból.


Mysql tábla és adatbázis létrehozás és törlés

Jelen írásunkban a mysql két alapvető utasítását fogjuk boncolgatni. A tábla létrehozását és a tábla törlését. Ugyan két roppant alapvető utasításról van szó, de nem árt mindenkinek ismernie őket.


Mysql új sor hozzáadása - insert into

Az INSERT INTO parancsszóval vezetjük be az új sor hozzáadását. Ezután jön a tábla név, majd a VALUES kulcsszó. Ezután a zárójelek között az oszlopneveknek megfelelően sorrendbe bele kell írni aposztrófok közé az értékeket.


Mysql sor módosítása - update

Az UPDATE kulcsszóval vezetjük be a módosítást, ezután következeik a tábla neve, amelyben a módosítást el akarjuk végezni. Ezután a SET kulcsszóval vezetjük be a módosítandó oszlopok felsorolását, ez a következő formában történik