NetHq Blog


A rossz legjobb kritikája az, ha megmutatjuk, hogyan kell jobban csinálni.

Milyen tárhelyet válasszak? Az ideális tárhely kérdése.

Nightvis, 2012.05.25 07:35
Minden weboldalnak szüksége van a jó tárhelyre. A kereső optimalizálás szempontjából ez még fontosabb. Az alábbi leírásban részletesen foglalkozunk az ideális tárhely paraméterekkel.

Milyen a jó tárhely

Egy jó tárhelyválasztás ugyanúgy része a keresőoptimalizálás folyamatának mint a helyes domain név megválasztása. Egy profi tárhelyszolgáltatás emelheti, gyorsíthatja a SEO kampányunk sikerességét, de ha rossza a választás akkor az erős pofon lehet a keresőoptimalizálásunknak. 

A TÁRHELY VÁLASZTÁSNÁL LÉNYEGES SZEMPONTOK

•Rendelkezésre állás (98%, 99% minél magasabb annál jobb)

•Az adott szolgáltatónak hány szervere van (tudja-e tartani a fenti rendelkezésre állást)

•Milyen a szervergép és milyen operációs rendszer fut rajta?

•Van-e terhelés elosztás?

•Mi a célközönség?

•A szerveren lévő domain-ek megvizsgálása (mennyi domain jut egy-egy IP-címre)

•Mi melyikre kerülünk és ott mi a weboldalak összetétele (erősíthetnek illetve gyengíthetnek)

•Ár - értékarány (nem a legolcsóbbat kell választani, hanem a legjobbat!)

•Milyen a weboldalak kiszolgálási sebessége?

•Van-e adatmentés? Ha igen milyen gyakorisággal és milyen időintervallumban?

•Biztonságos a kapcsolódás a szerverhez? Ismeri a biztonságos protokollokat?

•Mennyi látogatót engednek, mekkora forgalmat generálhatunk?

•Tárhely és Domainnek kezeléséhez van-e admin felület?

•Működnek-e rajta az Ingyenes vagy nyílt forráskódú CMS és webshop rendszerek?

•Mennyire naprakész a szerverszoftver és az adott programnyelv amit használni fogunk?

•Elérhető az ügyfélszolgálat ha baj van, illetve segítőkészek-e, valamint értenek-e hozzá?

Fejtsük ki bővebben a fenti szempontokat hogy, a döntéshozatal könnyebb legyen.

Rendelkezésre állás

Ez a tény határozza meg, hogy elérhető-e az oldalunk az esetek többségében, vagy sem. Minél magasabb annál jobb, a keresők szempontjából. Büntetést kaphatunk ha az oldalunk nem elérhető és arról már ne is beszéljünk hogy, a látogatók nem fognak ránk várni.

Szerverek száma?

Fontos egy tárhely szolgáltatónál a szerverpark mérete. Véleményem szerint a szerverek száma nem erősen befolyásoló tényező, viszont több szerver esetében több ügyfél is valószínűsíthető, vagy is vannak elégedett ügyfelek.

Milyen a szerver gép és az operációs rendszer rajta?

Fontos hogy ne mezei PC-k legyenek lassú lemezekkel, hanem profi erre a célra kialakított szerver gépek. A szerver szoftver is fontos, a sebesség és a biztonság miatt. Az OS-nél érdemes a verziószámra is rákérdezni. De fontos pl.: A PHP vagy Python verziószáma is.

Van-e terhelés elosztás?

Ha több szerverük van, akkor megoldották-e azt, hogy pl.: a MySQL adatbázist egy külön gép szolgálja ki. Így sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy az oldalunk működni fog, illetve drámai sebességnövekedés érhető el vele.

Mi a célközönség?

Ha nem magyar oldalt szeretnénk üzemeltetni érdemes külföldi szolgáltatót keresni.

Mennyi szerveren lévő domainnek száma?

Lehetőleg kerüljük azokat a szolgáltatókat, ahol 200-300 felhasználót, domain sűrítenek egy szerverre és szerver a tűrőképességének a határán táncol.

Szerveren lévő domainnek mennyisége és minősége?

Fontos hogy milyen weboldalak üzemelnek még arról az IP-ről amit kapni fogunk. A legjobb, ha saját IP-címet tudunk kérni a weboldalunkhoz. Vannak webes szolgáltatások, amik megmutatják, hogy adott IP-címen hány domain van.

Ár-értékarányos a szolgáltatás?

A fentiek alapján már eldönthető hogy milyen szolgáltatásra számíthatunk. Fontos szempont az ár viszont sok esetben érdemesebb havi elszámolásban fizetni, ha az éves / kétéves egyösszegű ár túl magas.

Van nap, heti, havi adatmentés?

Fontos a biztonság, hogy tudjuk, van mentés a rendszerről.

Biztonságos a szerver?

Itt a legfontosabb tényező hogy, van e valamilyen szintű védelem az FTP vírusokkal szemben, illetve hogy, a levelezőben megfelelően lehet-e kezelni a spam kategóriát.

Weboldal kiszolgálások sebessége?

Ha az elkészült weboldal technikailag megfelelő viszont a betöltési idő minden akaratunk és tudásunk ellenére is lassú, akkor valószínűleg nincs elég erőforrás a weboldalak üzemeltetésére.

Mennyi látogatót engednek naponta?

Bár a legtöbb helyen nem mondják ki, de vannak ilyen korlátok. Ezekre érdemes rákérdezni. Sávszélesség korlát, látogatói korlát napi szinten, havi letöltési korlát, E-mail küldési kvóta, stb..

Van tárhelyhez adminisztráció, ha igen, akkor milyen?

Aki több domain szeretne kezelni, nem árt ha használható admin felület is van hozzá. Manapság ez már jogos elvárás. Ne elégedjünk meg a fapados admin felületekkel, ez is mércéje lehet egy szolgáltatásnak.

Támogatja az ingyenes webes szoftvereket a tárhely?

Sok elterjedt nyílt forrású rendszer létezik, amik ha futnak a tárhelyen az nem hátrány. pl.: Drupal, Joomla, egyéb webshop rendszerek

Van weblap tárhelyhez támogatás, ügyfélszolgálat?

Ha az ügyfélszolgálat nehezen válaszol, rejtőzködő életmódot folytat (csak email-en kommunikál, nem adja meg a telefonszámát), ha az ügyfélszolgálat nem tudja a válaszokat akkor hosszabb távon komoly bajba keveredhetünk. Ügyeljünk az ilyen szolgáltatók elkerülésére. 

Lehet a tárhelyhez egyedi IP-t kérni?

Fontos SEO szempont ha saját IP-vel rendelkezünk! Megéri a befektetett összeg.

Lehet bővíteni később a tárhelyet?

Fontos, mert ha kinőjük akkor lehessen dinamikusan bővíteni és lehetőleg ne keljen költöztetni a működő weboldalakat, mert költséges és időigényes folyamat.

Milyenek a szerver paraméterek, milyen verziószámú programnyelv van rajta?

Nem kell ide sok magyarázat. A legelőnyösebb, ha több verziószám közül mi magunk választhatjuk ki melyiket akarjuk használni.

Összegzés

Ha a fenti paramétereket szem előtt tartjuk a tárhely választásánál, akkor nagy az esélye hogy, a későbbiekben ezzel nem lesz bajunk. Elég sok veszély és kiszámíthatatlan esemény felmerülhet egy weboldal üzemeltetés közben, lehetőleg csökkentsük ezek számát.

Tartalom közösségi megosztása: