NetHq Blog


A rossz legjobb kritikája az, ha megmutatjuk, hogyan kell jobban csinálni.

CodeIgniter alapok - Telepítés és Könyvtárszerkezet

Nightvis, 2012.05.18 00:56
Ígéretünkhöz híven a mostani cikkben a Codeigniter telepítéséről és felépítéséről fogunk néhány szót ejteni. Fontos megemlíteni, hogy a codeigniter mappa struktúra átszabása bizonyos korlátokon belül könnyen megoldható, így most a referencia nyers keretrendszerrel foglalkozunk.

Ígéretünkhöz híven a mostani cikkben a Codeigniter telepítéséről és felépítéséről fogunk néhány szót ejteni. Fontos megemlíteni, hogy a codeigniter mappa struktúra átszabása bizonyos korlátokon belül könnyen megoldható, így most a referencia nyers keretrendszerrel foglalkozunk.

Telepítés

1.       Első lépés hogy, letöltjük a legfrisebb Codeigniter verziót.  www.codeigniter.com

2.       Feltöltjük a zip tartalmát a szerverünkre. ( localhost vagy www.server.hu )

3.       Konfigurálunk kicsit

Konfigurálás

Az alapvető konfigurációs állományokat az application/config mappában találjuk.  Első lépésként nézzünk bele a config.php-ba. Sok dolgunk nincs, pusztán pár sort kell módosítani.

Jelen példánkban az alábbi beállítások használata célszerű:

$config['uri_protocol']  = 'REQUEST_URI'; // az uri protocol beállítása

$config['charset'] = 'UTF-8'; // karakterkódolás beállítása

$config['encryption_key'] = 'session'; // session kódolása

$config['rewrite_short_tags'] = TRUE; // szép url támogatás

Következő lépésként, irány a database.php állomány. Itt az adatbázis kapcsolatokat tudjuk kezelni. Fontos megjegyezni hogy, a Codeigniter képes egyszerre több adatbázis kapcsolatot kényelmesen kezelni, viszont jelen példánkban a default kapcsolatot kell beállítani. A beállítások itt annyira egyértelműek hogy, nem térnénk ki rá.

Utolsó konfigurációs beállításként nyissuk meg az autoload.php fájlt. Itt azokat az elemeket tudjuk beállítani, amiket szeretnénk ha a codeigniter automatikusan betöltene. Lehetőség szerint csak a tényleg fontos helpereket és lib-eket töltsük be, ezzel is spórolva az erőforrásokkal.

$autoload['libraries'] = array('database', 'session');

$autoload['helper'] = array('url');

Ezekkel a beállításokkal az adatbázis és session könyvtárakat töltjük be, valamint az url helpert. Alapoknak bőven megfelel. Utolsó lépés gyanánt csináljunk egy egyszerű .htacces fájlt. A mod-rewrite, vagy is a szép url-ek használatához ez egy fontos lépés. A .htacces fájlt a szerver gyökerében találjuk meg (localhost/.htacces). Az alábbi tartalmat javasoljuk a példánknak megfelelően.

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule ^(.*)$ index.php/$1 [L]

Ha ezeket elvégeztük, akkor az alapokkal el is készültünk és van egy működő, nyers keretrendszerünk.  Befejezésként kitérünk még kicsit a fontosabb könyvtárakra, amik kezdésként is fontosak lesznek számunkra.

Könyvtárszerkezet

-appliacations

--cache -> esetleges cache elemek

--config -> ezzel márfoglalkoztunk

--controllers -> ide kerülnek a controller elemek

--core -> saját egyedi elemek, amely az alap keret működését befolyásolják

--errors -> egyedi hibaoldalak helye

--helpers -> saját helpereink

--hooks -> hook elemek, magáról a hook fogalmáról majd később

--language -> nyelvi állományok

--libraries -> saját libek

--logs -> esetleges log fájlok, log adatok

--models -> a model elemei kerülnek id

--third_party -> mások által fejlesztett állományok

--views -> a view elemek kerülnek ide.

Jelen pillanatban csak az appliaction mappa tartalmát vázoltuk. Fejlesztés közben ritkán fordul elő, hogy ezeken a mappákon kívül kellene tevékenykedni, jelen példánkban sem érintjük lényegesen az úgynevezett core állományokat.

A mappák felépítésén megfigyelhettük az MVC felépítést is. Ismételten megjegyzendő hogy, a Codeigniter MVC alapokon nyugszik, így aki nincs tisztában az MVC alapjaival, annak érdemes átnézni.

Összegzés

Most már van egy nyers Codeigniter keretrendszerünk. Nincs más hátra mint belekezdeni egy alkalmazás fejlesztésébe. A következő cikk egy egyszerű alkalmazás elkészítésével fog foglalkozni.

Tartalom közösségi megosztása: