NetHq Blog


A rossz legjobb kritikája az, ha megmutatjuk, hogyan kell jobban csinálni.

CodeIgniter alapok - Bemutatás

Nightvis, 2012.05.11 01:13
Feltehetjük jogosan a kérdést, miért is használjak keretrendszert? Mindent meg lehet oldani nélküle is, meg már magad is írtál pár alap dolgot. Elég sok indok létezik a php keretrendszerek használata mellett, én csak párat említek meg. A keretrendszerek többsége megkövetel egy bizonyos szabályosságot, mintát. Ez a minta sokat segít a kódban való eligazodásban.

Bemutatása

Feltehetjük jogosan a kérdést, miért is használjak keretrendszert? Mindent meg lehet oldani nélküle is, meg már magad is írtál pár alap dolgot. Elég sok indok létezik a php keretrendszerek használata mellett, én csak párat említek meg. A keretrendszerek többsége megkövetel egy bizonyos szabályosságot, mintát. Ez a minta sokat segít a kódban való eligazodásban. Ha jól és helyesen használjuk a CodeIgnitert, akkor nagy meglepetések nem érhetnek minket, mindennek meg van a helye és a rendeltetése. Ez szerintem egy fontos szempont. De akit nem győzőtt meg az érv, olvasson tovább. Mint a legtöbb keretrendszerben, így a CodeIgniterben is rengeteg előre elkészített helper és lib van. Ez sokat gyorsít a fejlesztésen, hiszen a legtöbb alap problémára már meg van a megfelelő eszköz. Ezt bővíteném azzal is, hogy az internet számos már kész third party elemmel áll a rendelkezésünkre. Ami még hasznos és megemlítendő, az a user manual és a segítő közösség. Sokan használják, így van kitől kérdezni, de érdemes megemlíteni azt is hogy, maga a user manual tagoltan és szépen van felépítve, az alap kérdésekben maximálisan kielégíti az igényeket.

A rendszerről

A CodeIgniter egy egyszerű, hatékony, gyors és mégis kezelhető és könnyen használható keretrendszer, ami közel áll a natúr PHP nyelvhez, viszont birtokolja a keretrendszerek nyújtotta előnyöket is.

Letöltés és dokumentáció:  http://codeigniter.com/

Előnyei:

-Gyors, hatékony

-Egyszerűen elsajátítható, gyorsan tanulható, jól dokumentált

-Támogatja az MVC fejlesztési modellt (ugyanakkor nem erőlteti rá a programozót annak használatára)

-Kiterjeszthető, könnyen bővíthető

-Támogatja a keresőbarát URL címek használatát

-PHP 4.3.2-n és PHP5 alatt egyaránt működik

-Széleskörű adatbázis támogatottsággal rendelkezik: MySQL (4.1+), MySQLi, MS SQL, Postgres, Oracle, SQLite, ODBC, Firebird.

-Biztonságos

-Számos jól használható és hasznos kiegészítővel rendelkezik, pl.: e-mail, képmanipuláció, űrlap ellenőrzés, fájl feltöltés, sessionkezelés.

-A Librarie-k betöltése csak használatukkor történik meg, így spórolva az erőforrásokat

Összegzés

A keretrendszer alap bemutatása meg is történt. Következő kitérőnkben a rendszer strukturális felépítéséről és telepítéséről fogunk beszélni, aztán pedig belevágunk a lecsóba. 

Tartalom közösségi megosztása: