NetHq Blog


A rossz legjobb kritikája az, ha megmutatjuk, hogyan kell jobban csinálni.

JQuery - Bevezetés

Nightvis, 2012.07.23 20:28
A jQuery az egyre jobban elterjedt JavaScript könyvtárak legnépszerűbb képviselője. Ezt a népszerűséget egyszerű használatának, böngészőfüggetlenségének, széleskörű lehetőségeinek és bővíthetőségének köszönheti, megkönnyítve a fejlesztők munkáját.

A jQuery első verzióját John Resig készítette 2006-ban, mindössze 22 évesen. Az első verzió az 1.0 volt, a mostani stabil verzió az 1.7.2., amit márciusban adtak ki, de már elérhető az 1.8 béta is.

Célja, hogy a fejlesztők minél gyorsabban, egyszerűbben tudják megírni a kódokat, ezt tükrözi a jQuery szlogenje is: „write less, do more”(írj kevesebbet, csinálj többet). A jQuery használatával könnyen el lehet különíteni a JavaScript-et és a HTML-t. 

Mire is lehet többek között használni a jQuery-t?

- Eseménykezelés
- Az oldal módosítása futás közben
- CSS segítségével egyszerűbb animációk készítése
- Űrlapok kezelése
- Ajax kérések kezelése

Pluginek, kiegészítő könyvtárak

Bármennyire is széleskörű a jQuery tárháza, mindent nem lehet megcsinálni a segítségével. Itt jönnek képbe a kiegészítő pluginek, könyvtárak. Ezekhez mindig szükség van az alap jQuery-re, a nélkül nem működnek. Egy plugin általában egy feladat ellátásra szolgál, a könyvtár pedig több plugint gyűjt egybe. A TipTip például egy olyan plugin, ami egy elem title értékét szövegbuborékká formázva jeleníti meg. A jQuery UI és a jQWidgets pedig különböző, a felhasználói felülethez kapcsolódó függvényeket tartalmazó könyvtárak. Használatukkal megvalósítható: fogd és vidd, slider, állapotjelző, dátum kiválasztó naptár, színkeverő panel, grafikon, és még sok egyéb. Ezeken kívül sok egyéb változat is van, ezekről a hivatalos oldalon lehet találni információt.

Tömörítési változatok

A jQuery két változatban tölthető le, production vagy development. Előbbi a használatra ajánlott verzió, ez tömörített, minimalizált, a szóközök is el vannak távolítva belőle, így növelve a sebességet. A development változat tömörítetlen, jól tagolt, kommentelt változat, a továbbfejlesztésre szánt verzió, arra az esetre ha bele szeretnénk nyúlni a kódba. Mindkettő a jQuery hivatalos oldaláról tölthető le, itt hasznos segítségeket, példákkal bemutatott működést is láthatunk. 

A jQuery-t ugyanúgy vehetjük használatba, mint egy egyszerű JavaScript fájlt.

<script type=’text/javascript’ src=’js/jquery-1.7.2.min.js’></script>


A következő cikkben rátérünk a gyakorlati dolgokra, bemutatjuk a működés alapjait, az egyszerűbb funkciókat.

Hivatalos oldal : http://jquery.com/
jQuery UI : http://jqueryui.com/
jQWidgets : http://www.jqwidgets.com/

Tartalom közösségi megosztása: